Corey - vårt hjärt(e)barn

Idag hade vi tid på SöS för kontroll av Coreys hjärta igen. Han föddes ju med två hål i hjärtat som de vill ha koll på så att de växer igen, annars kanske det blir operation. Det är så svårt att veta vad man ska svara när folk frågar hur det är med hjärtat, vad de sa osv för det är ju inte direkt att det är stora grejer som händer för varje gång vi är där. 

Det ena hålet är på 1mm och det är så litet så det bryr de sig inte mycket om. Men det andra är på 4 mm, och på ett litet hjärta i hans storlek (som hans knytnäve) så är ju 4 mm ganska så stort. Det enda man märker på honom är att han andas ryckigt liksom, han är andfådd. Även när han vilar. Och eftersom det ju är jobbigt att hela tiden vara andfådd så håller vi koll så att han inte svettas onormalt och att han orkar äta som han ska. Och hittills så är det ingen fara alls, han går upp i vikt kalasfint och han har en bra aptit. Han är inte heller svettig, så det enda man egentligen kan märka något på är andningen. 

Det är sånt som vi föräldrar håller koll på. 

På sjukhuset så kollar de upp blodgenomströmningen, alltså vilket väg blodet tar i hjärtat, vilket tryck det blir i hjärtkamrarna och lungorna osv, och det gör de med ultraljud. 
Sist vi var där så sa läkaren att det går åt rätt håll, trycket till lungorna har minskat något (egentligen har han tre hål, men det tredje räknas inte för att alla har det när man ligger i magen, och det är nåt hål till/för lungorna. Eller nåt åt det hållet...). Och idag så sa hon att det ser ut som att det finns vävnad bredvid det stora hålet som liksom jobbar på att få täppa till, vävnaden liksom drar sig mot hålet. Svårt att förklara, men jag såg vad hon menade på skärmen.
Hålet till/för lungorna hittade hon inte riktigt den här gången, men sa att allt annat runt om tyder på att det hålet har minskat vilket ju är jättebra, men det i sin tur gör att trycket på de andra två hålen blir högre. Så han kan bli lite mer andfådd nu, plus också att han blir ju mer och mer rörlig ju äldre han blir och alltså behöver mer syre till blodet. 

Det är mycket det här!
Men hon trodde i alla fall att det inom de närmsta sex månaderna skulle ha dragit ihop sig ganska så väsentligt. Det är i alla fall några viktiga månader vi har framför oss nu, det är nu det borde hända nånting ifall det händer. Och om det inte händer så blir det nog antagligen en operation. Fast det beror nog även på om hålet växer med hjärtat eller inte skulle jag tro, jag menar 4 mm på ett vuxet hjärta är ju inte lika märkbart som 4 mm på ett bebishjärta. Men jag kan ha fel där. 

Lite ballt är det att de vid en operation använder en liten bit gortex-tyg för att täppa till med. Ballt!Min fina familj!

Ordet är ditt

Ordet är ditt:

Du heter?
Vill du att jag kommer ihåg dig?

E-postadress: (bara jag som ser den!)

Har du en blogg?

Vad har du på hjärtat då?

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...